Hur länge kommer Obama leva?

Idag läser jag i DN att Obama planerar att avskaffa Guantanamo basen. Alla processer har stoppats i 120 dagar. USA ska sluta använda tortyr. Är det sant?

Kommer inte någon idiot att skjuta honom? Någon som tror att han hjälper terrorister?

Grabben tog ett tag till med programmering

Igår fick grabben prova lite mer programmering. Uppgiften var att slumpvis välja en karaktär till WoW.

Inte så enkelt som man kanske tror. Dessutom introduktion till Eclipse, utvecklingsmiljön. Mycket att smälta på ett kort kvällspass.

Vi kom bara till att välja sida (faction) och ras. Sedan ska man utifrån ras välja en klass. Kruxet är att givet en ras så är det olika klasser som är möjliga. Är man en "Blood Elf" kan man inte vara "Warriror".

Så den informationen måste struktureras upp på ett sätt att det blir enkelt att plocka fram den.

Vi han prata om det lite grann och han blir smått frusterad av att jag säger "det finns fler sätt".  Det är liksom inte som i skolan att det finns ett rätt svar, annat än att programmet ska göra rätt. Men hur, där finns det många svar.

Lära sig programmering

Ja, det är dags för ämnet igen. En viss grabb i min närhet har nu blivit utsatt för mitt första försök att lära någon programmera. Han saknar helt förkunskaper och är 16 år. Intresse finns.

Vi har haft en bok som utgångspunkt "Head First Java".  Häromdagen hade vi en kort genomgång så nu vet han vad en klass är och hur den ska ligga i en fil. Han har lärt sig statement och loop samt "curly braces". Max en timme.

Från boken tog jag en idé om att sätta upp ett program, sönderklippt, på kylskåpet med magneter. Uppgiften gick ut på att arrangera om snuttarna så att programmet, när det exekverade, skrev ut en liten text.

Jag trodde att det var för svårt. Jag trodde han inte skulle tycka det var kul. Jag hade väldigt fel.

Med lite hjälp att "exekvera" så klarade han det, trots att jag inte presenterat villkorliga uttryck tidigare så förstod han det ändå.

Jag är imponerad.




Samexistens i Israel

Läget i Gaza är som bekant värre än vanligt. Läste idag en mycket intressant debattartikel i Aftonbladet av Torbjörn Tännsjö.

I korthet säger Tännsjö att det är en dålig idé med en palestinsk stat. Istället borde det vara en stat som inte tillämpar apartheid där judar har mer rätt än andra.

Jag vill minnas att några israeler inte ville att det skulle stå "jude" i deras pass längre utan bara "israel". De fick givetvis avslag.

Det blir aldrig bra att grunda en stat på en etnicitet eller religon. Vad är en nation? Arne Anka sa: "administrativ yta". Det finns inget annat än geografi som kan vara en vettig grund för en nation. De som lever där ska ha samma rättigheter oavsett kön, religon, åsikt och sexuell läggning. Kolla FN:s deklaration av de mänskliga rättigheterna, artikel 2.

Lätt som en plätt. Ut med religonen från staten och kör sekulärt. Självklart för de flesta svenskar som är vana vid det. I resten av världen, inte lika självklart.

På Harvards universitet har man gjort en studie om vad judar och araber tycker om tanken på samexistens. Två saker var intressanta med den, tycker jag. Dels att araber är mer intresserade av en samexistens än judar och dels att den viktigaste vinsten med samexistens är de ekonomiska fördelarna, inte säkerheten.

Majoriteten är för samexistens. Vad har vi våra ledare till, kan man undra?

Källor:
Debattartikeln
Coexistence in Israel: A Natonal Study
Wikipedia om Torbjörn Tännsjö
Wikipedia om FN:s deklartion av de mänskliga rättigheterna

RSS 2.0