Mjukvara? Program?

Vad är ett dataprogram? Hur förklarar man det för någon som inte har en aning?

Detta var morgonens fundering på väg till jobbet.

Jag hittade en metafor som förklarar en del men inte allt. Ett program för en dator är som en tanke. Ett program kan precis som en tanke, handla om vad som helst. Men ett program kan bara finnas i en dator liksom en tanke bara kan finnas i huvudet på någon.

Ett program kan kommunicera med omvärlden genom dators skärm och påverkas av tangenttryckningar. En tanke påverkas av det vi hör och ser medan vi förmedlar våra tankar genom tal och skrift.

Vi kan dock inte lagra tankar (än) på någon skiva som vi kan ge till någon annan att tänka.

Blev det lite väl poetiskt? Kanske.

Exempel på program är webbläsaren du använder för att läsa det här. Operativsystemet (ex: Windows) är också program som webbläsaren tar hjälp av för att koppla upp sig mot internet och visa sidor på skärmen.

Det finns program i din mobiltelefon också för att sköta uppkopplingen mot basstationen och läsa av tangenttryckningar.

Är en webbsida ett program? Njae. Om vi pratar om vanlig, statisk (orörlig) text och bild, så skulle jag inte säga det. Men en webbsida kan referera progam som körs i webbläsaren. T ex en Flash-animering eller inmatningskontroller för fälten i ett formulär.

Blev du klokare? Oavsett, jag vill veta så kommentera! Jag har hållt på med programmering i snart 30 år och först nu undrar jag hur man kan lära sig något sådant.

RSS 2.0