Icke-kyrkan

Ok, en dröm så det är fånigt och ointressant - på ytan - för de intresserade är det förstås en inblick.

En märklig dröm 2011-05-01

Jag drömde om en icke-kyrka gjord för de som inte har någon religion. Drömmen inleds med att jag kommer in i det första rummet som kallas Motiveringen. Inredningen här och i de andra rummen är som om den var gjord av stalaktiter från en grotta.

 

I Motiveringen finns det ett litet hål i väggen, stort som ett öga. När jag tittar in så ser jag en oljemålning av en präst som bränner en häxa på bål. Ansiktet lyser från elden och han står med en rak arm riktad mot elden. I handen håller han ett kors.

 

Nästa rum heter Definitionen och har en plakett på väggen med texten ”Du må ogilla delar av dig men aldrig skämmas där för”. Helt klart en drömtolkning av vad jag hörde Jonas Gardell säga på TV igår: ”jag tror inte på skam”.

 

Det tredje och sista rummet heter Salen och är då ganska lik en vanlig kyrka bortsett från att väggarna ser ut som i en grotta fast väldigt upplyst. Väggarna är alltså i en bruten vit och ingenting hänger på väggarna. Orgelmusik hörs diffust och den låter mer som ett rus än högtidlig.

 

I mitten, i golvet, är det en grav för två personer och på den ena platsen ligger min hustru Ewa. Jag inser att jag ska begravas i denna icke-kyrka bredvid min hustru. I Salen dessutom, som de riddare som byggde kyrkor på 1100-talet i Sverige.

 

När jag lägger mig på rygg i graven och vänder blicken mot det höga taket svindlar det till och jag befinner mig utanför icke-kyrkan. Det känns som att jag är någonstans i Norrland och tanken slår mig att platsen är mitt i Sverige, både med avseende på latitud och longitud. Icke-kyrkan står på en höjd och från alla håll möts man av en vidunderligt naturskön utsikt.

 

Varför här, tänker jag. Så långt bort för alla i världen som förstått att religion är skadlig. Att något som vi gjort i tusentals år inte nödvändigtvis behöver vara bra. Denna plats borde vara på internet.

 

Och där blir drömmen så nära verkligheten att jag vaknar i tankar om utformning av en webbplats. :)


RSS 2.0