Bergman-ögonblicket i "Vicky Cristina ­Barcelona"

Var och såg den idag och min kära har redan skrivit om den och har dessutom länkat till recensionen i DN. Aftonbladet har också recenserat den.

Jag gillade filmen skarpt, kändes som Woody Allen var tillbaka i form igen. Kanske för att den påminner om de Allen-filmer jag såg när jag var ung.

Det som ni inte kan läsa i recensionen är koppling till Allens favoritregissör, Bergman. Jag säger inte att det är så men Cristina, ett svenkt namn och blond och blåögd ger associationer till sextital och Bergman i en scen. Jag tänker på när de är på utflykt och breder ut en filt i gräset. Hon har en topp på sig som är gul med vita rutor och blå jeans.

Jag kände direkt en fläkt från barndomen. 60-talet för er som inte orkar räkna :-)

Passa på - extra tid just nu

"Jag ska göra det när jag får tid". Har du sagt så någon gång? Nu får man ju aldrig tid, man prioriterar det man viktigaste för den tid man har.

Men just nu är det faktiskt så att vi alla får tid. Detta dygn har nämligen 25 timmar i o m sommartidsomställningen. Fantastiskt, eller hur?

Nu invänder du kanske att det inträffar på nattten när du sover men det är väl inte så dumt heller. Antingen stannar du uppe en timme till eller så går du upp en timme tidigare, s a s.

Så vad ska du göra med din timme?
- Sova ut?
- Skriva brev till vänner du aldrig hinner skriva till?
- Ringa till en gammal släkting du försummat?
- Skriva inledningen till Den Stora Romanen som ska göra dig berömd (rik)?
- Sätta dig på en sten vid havet och njuta av utsikten?
- Läsa in dig på ett nytt webbramverk? (eh, du fattar exemplet, va).
- Städa skrivbordet och sortera alla papper i högen med "papper som ska gås igenom"?
- Läsa alla bloggar du önskar du hade tid att läsa?
- Hitta ett sätt att sluta bekymra dig över att du inte har tid till allt och fokusera på att använda den tid du har?

Ha det gott!

Skattebrott eller bestickning?

Vi kan idag läsa i DN om att chefer inom Riksbanken har obeskrivligt låga räntor på sina lån.

Jag citerar: "Till exempel betalar vice riks­bankschefen Lars Nyberg 1,25 procent i bunden ränta på sitt bostadslån".

En så låg ränta är inte marknadsmässig och det är en löneförmån som man ska ta upp i deklarationen annars är det ett skattebrott. Observera att det är den marknadsmässiga ränta som man ska jämföra mot och inte de interna reglerna som gäller på Riksbanken.

Nu kan det ju vara så att lånet är i en annan bank, det antyds inte det i artikeln, tvärtom. Men den intressanta tanken är att i så fall hade det varit en fråga om bestickning ifall en privat bank hade lånat ut pengar till Lars Nyberg till så låg ränta.

Så vad blir slutsatsen: räntan styrs ju delvis av dessa chefer så de har insider - information om när de ska bindas. Inte olagligt, insiderbrott gäller bara aktiehandel.

De låga räntorna är en löneförmån som läggs på lönen, så länge den deklareras så är det inte heller något brott. Med en marginalskatt på 55% blir effekten alltså inte fullt så stark som DN:s artikel beskriver. Om cheferna betalar halva räntan mot marknadsvärdet så kommer andra halvan att tas upp som en löneförmån.

Fortfarande har de det dock rätt gott.

RSS 2.0