Lära sig programmera, del 3


Nu har jag tittat lite på en släkting till BlueJ, Greenfoot. Den påminner om BlueJ och kommer också den från Australiens universitetsvärld. Jag hittade den via länk från Bluej:s sida. Faktum är att den verkar bygga helt på BlueJ. Tittar man i installationskatalogen hittar man bluej.jar m.fl.

Greenfoot riktar sig till en yngre publik, tonåringar gissar jag. Redan från start har man en tvådimensionell grafik att börja med och tutorial handlar om wombats som äter blad. Man ger figurerna ett beteende och sedan startar man världen varpå de kutar runt och äter de löv de hittar.

Jag tycker att det är en bra idé men samtidigt märker jag ett problem med både Alice och Greenfoot, det som lockar är det grafiska. Samtidigt är det också det som gör det svårare. Grafik blir snabbt "matematiskt" och det kan avskräcka en del.

wombat En wombat.

Här är en lärare som bloggar om Greenfoot.

Jag funderar fortfarande hur man skulle koppla ihop det här med webb. Ett problem med webb är ju att det är alltid så många parametrar och andra tekniska detaljer som man ska kunna. Det måste man reducera för att en complete noob inte ska ge upp direkt.

Mera om lära sig programmera

Jaha, provade lite Alice och det var småkul. Visserligen är själva 3D-motorn trist men det gav en del nya tankar. Detta med halvfärdiga kodrader som man stoppar in i en slags editor var en sak. Sedan introduktionen av att köra flera av saker samtidigt "Do together".

Men det känns som det finns en bit kvar för Alice innan det blir bra.

Som en händelse fick jag ett mail från BlueJ så jag laddade ner den senaste versionen. Här fokuserar man på den objektorienterade aspekten.

BlueJ låter dig skapa klasser i ett klassdiagram som sedan du kan editera Java-koden för med en inbyggd editor. Du har en liten yta som du kan instansiera objekt från klasserna genom att köra konstruktorn. Sedan kan du köra instansmetoder på objekten. Blir visuellt.

Känns rätt men kanske kan vara svårt att motivera människor om de inte får se lite grafik eller webbsidor.

Just i kombination med webbsidor skulle vara en skön idé. Typ att man skapar sitt formulär som syms i BlueJ och sedan kan man köra lite flödeslogik på servern.

Kanske Java 6 innehåller tillräckligt för att göra detta möjligt. En Derby-databas och webservice till det...hm...

Tyvärr verkar det vara lite problem med kvalitén eftersom BlueJ hänger sig när jag ska skapa en Jar. Men jag kanske bara ska ha lite mer tålamod.

RSS 2.0