Dagens dumheter: Lär någon att programmera

Aktuellt idag..

Arbetar med prestandaproblemen på jobbet. Nästa vecka drar vi på med 8 veckors kap-test. Tog mig attans tid att hitta ett fel som jag rättade idag. I testfallen. Min vanliga approach är att förstå felet innan jag fixar det. Lönar sig alltid. Men jag kan inte förklara att testfallen gav grönt på UNIX och rött i Windows.

Tittade igår på Alice. Har haft tankarna snurrande lite kring hur man lär sig programmera. Idag hittade jag en sida med diskussioner om ämnet som började med en fråga om hur man lär någon programmera som inte är så intresserad. I det här fallet var det en som gjorde webbsajter åt folk och drog sig fram genom att hitta kodsnuttar utan att fatta vad han gjorde. Sign of the times. Vi gör så nu för tiden.

Hursomhelst. Alice kan verkligen bli något sedan EA släppt sina SIMS-figurer till Alice och de som jobbar med Alice insett att hitta på en helt egen syntax ger problem vid övergången till riktig Java.

(Skulle skapa en länk men fick timeout, den här sajten alltså e ju seg)

Hsh så hittar jag tillbaka till ämnet om lära sig programmera, då och då. Tidigare har jag tittat på BlueJ och mitt arbete på IT-arkitekt kursen handlade ju om Naked Objects. Min sida om NO fick faktiskt en lärare från KTH att ringa.

Idag kollade jag en del om att använda Ruby som språk för att lära sig. Hittade faktiskt en interaktiv kurs där man kunde skriva koden i webbläsaren och så kördes det . Var ju kul tills man kom till hakparanteser som används till arrayer. Då verkade det inte fungera med svenskt tangentbord. Öhhh.

Nåväl, vilken novell, Alice satsar på 3D-grejer som kan röra sig så man kan göra små filmer eller interaktiva prylar. Klart roligare än att lära sig plussa variabler på en kommandorad.

Da coolest var att jag rätt snabbt sprang på TECH som de gjorde på MIT tror jag det var. När? 1970!

I ingressen skrev man att det kunde lära studenter programmera och kunna bli kommersiellt bara man gjorde en remake. Vilka drömmare vi programmerare är och har alltid varit. He he. Vi lever på drömmar om koola progs som vi ska skriva. Har en hel hög själv.

RSS 2.0