Vår tomte är inte katolik

I dagens pappersupplaga av DN finns en artikel om att det går att hyra en tomte. Man intervjuar en man som t o m har ett äkta tomteskägg.

I artikeln står det att tomten kommer av helgonet S:t Nicoluas. Det hade ju varit sant om vi bott i ett annat land.

Vi har länge haft tomtar i det här landet men det har varit gårdstomtar. En liten figur som med övernaturliga krafter som skyddade gården. Min pappa, som var bondson, berättade hur de ställde ut gröt på julen till tomten så att han inte skulle bli förgrymmad och dra olycka över gården.

Och så var det där med klapparna, vi tar det med en gång när vi ändå är här. Det var inte tomten som kom med dom. In på 1800-talet så delades de ut genom att man klappade på dörren och sprang därifrån. Var ju kanske inte så där kärvänliga klappar alltid. Mer ett vedträ med rim på.

Någon gång på 1800-talet så uppstod det i borgerliga kretsar en tradition att julbocken skulle dela ut presenter. Julbocken beskrivs i en visa av Alice Tegnér.

Julbocken är ju känd även i dessa dagar, i synnerhet den i Gävle. Det intressanta är att det är en riktigt gammal symbol. Det är ju Tors dragare så den kommer från en tid innan vi blivit kristna.

Så nu vet ni varför det heter julklapp, jultomte och julbock.

P.S.
Gävlebocken har två webbkameror och en egen blogg som kommenteras av folk från hela världen!
Ds.

Kommentarer
Postat av: THOWE

kul o veta :D

2008-12-16 @ 23:49:05
URL: http://thowes.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0